Wie is Tinus Maas

Tinus Maas is de markantste persoon uit de geschiedenis van ’t Maoske. Hij was zeer ondernemend en wilde dan ook graag met 3 vrienden naar Canada om geld te verdienen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd hij terug geroepen naar Nederland om zijn dienstplicht te vervullen. Na zijn terugkomst bleef Tinus thuis en werkte als een ijverige aannemer.

In 1930 heeft hij van zijn vader café ’t Maoske overgenomen. Er gebeurde in die tijd erg veel, het winkeltje werd gesloopt en daar bouwde Tinus een podium zodat hij zijn grote hobby ten tonele kon brengen. Zo bouwde hij in de loop van de tijd ook telkens een stukje aan het gebouw als er een uitbreiding nodig was.

Als cafébaas was Tinus prominent aanwezig. Het beeld dat oude Moersen van hem hebben is: achterstevoren op een stoel in het midden van het café bij de kachel die daar stond. Tinus was heel bewegelijke en nieuwsgierig en wilde graag van alles op de hoogte blijven. Het bedienen was dan ook voor zijn vrouw Marie weggelegd.

Het was nodig dat Tinus naast het café nog een inkomen had. In die tijd was het leven geen vetpot! Hij vervulde het beroep van aannemer, speelde orgel in de kerk, timmerde doodskisten, kon een varken slachten en had een klein boerderijtje.

Er zijn in de Moer diverse huizen door hem gebouwd. Een tekening of bestek had hij niet waardoor het weleens voorkwam dat hij een paar lagen stenen extra moest metselen om de dakconstructie kloppend te krijgen. Tinus was snel en goedkoop, daarom werd het voor lief genomen dat de voorgevel los tegen de zijgevels stond.

Tinus had als slager een zekere reputatie opgebouwd. Tinus nam, door alles wat de oorlog met zich meebracht, alle voorzorgsmaatregelen om op een platdak, uit het zicht, een klein hokje te bouwen waar hij verder kon gaan met zijn illegale praktijken. Deze omgeving was dan ook strikt verboden voor kinderen!

Als timmerman had Tinus ook een aantal bijzondere momenten. Zo moest hij een keer een kist timmeren en op het moment dat ze de kist via het raam naar buiten wilde schuiven, liet de bodem los! Hij was in de haast vergeten om de kist af te timmeren, hij had hier en daar een spijkertje erin geslagen en dat was alles.

Het karakter Tinus Maas

Als organist bezat hij een zekere faam. Tinus had graag uitzicht wanneer hij in de kerk achter het orgel zat, maar zo nu en dan hing het koor vanaf de balustrade naar beneden te kijken en belemmerde zijn uitzicht. Daarom timmerde hij op de balustrade een beugel van een fietskettingkast. Het koor maakte hier natuurlijk grappen over.

Tinus werd met de tijd oud en slecht ter been. Opvallend in de Moer was zijn invalidenwagen  waarmee hij zichzelf en zijn kleinkinderen vervoerde. Hij trok zich terug en liet het café over aan zijn dochter Marieke die met Nico de Bie getrouwd was.

Tinus heeft 78 jaar geleefd en er alles uitgehaald wat erin zat. Omdat hij een grote stempel heeft gedrukt op ’t Maoske leeft hij nog steeds voort op onze website als ons Tinus Maas karakter.

Adres

Partycentrum 't Maoske
Middelstraat 24
5176 NJ De Moer
T: 013-515 9295
F: 013-515 9317
M: info@maoske.nl

Hier bekijkt U ook onze feestlocatie in Molenschot
Herberg de Drie Linden

Openingstijden

Maandag gesloten
Dinsdag v.a. 10:00
Woensdag v.a. 10:00
Donderdag v.a. 10:00
Vrijdag v.a. 10:00
Zaterdag v.a. 10:00
Zondag v.a. 10:00

Onze zalen zijn 7 dagen in de week open op reservering